Nagymeretu-kardigan

Nagyméretű Kardigánok

A kardigánok közeli családjába tartozó pulóverek jellemzően elől-hátul zárt, bebújós ruhadarab. Jellemzően az elöl nyitott, gombbal, cipzárral, kapcsokkal, vagy övvel ellátott kötött, vagy hurkolt ruhanemű a kardigán, mely meglepően sok tulajdonságában megegyezik a pulóverrel. Legjelentősebb különbség, hogy a kardigánt, szabásából és kialakulásából adódóan önmagában nem viselik, csak ingek, blúzok, pólók felett felsőruhaként, vagy kabát alá. Sok nő részesíti eme ruharabot előnyben a pulóverrel szemben pontosan azért, mert jobban kombinálható az öltözködésben, kényelmesebb viseletet biztosítanak tulajdonosuknak, mint a zárt szabású pulóverek. A kardigánok vagy más néven szvetterek jellemzői továbbá, hogy lányegében olyan kötött kabátszerű felső testet fedő ruhadarabok, amik derékon alul érnek, amelyeknek elejük két részből állnak, de mint már feljebb említettük lehetnek nyitottak is, de ha a zárt fajtáról beszélünk, akkor rendkívül változatos módon, és megoldásokkal tudnak záródni. Záródhatnak többek között gombokkal, tépőzárral, cipzárral, vagy akár divatos kapcsokkal is. Mindkét nem számára készítenek kardigánokat, mind férfiaknak, mind pedig nőknek egyaránt. A kardigánok készülhetnek bélelt és béleletlen kivitelben, kötött vagy nem kötött kivitelben, de mindenképpen a hétköznapi divat és öltözködés egyik kedvelt ruhadarabjai. Általánosságban is elmondható hogy a kötött termékek laza szerkezetük miatt igen könnyen elnyúlhatnak, szemfutásra hajlamosak, göbösödhetnek, ezért mosásuk és szárításuk egyaránt nagyfokú körültekintést igényel. Kardigánok jó kiegészítői lehetnek nőknél a topoknak vagy blúzoknak, férfiaknál pedig pólóknak, vagy ingeknek.

Kardigán eredete

A történelmi legenda szerint a kardigán név eredete, valamint az innen eredő elnevezés is egy bizonyos James Thomas Brudenell tábornokhoz, Cardigan grófjához köthető, aki a 19. század első felében, először készíttetett magának, egy elöl gombokkal záródó ilyen ruhadarabot, amely így, a kardigán nevet kapta, és amely mind a mai napig így maradt fent a mind köztudatban mind pedig a divatban. A kardigán “unokatestvére” a pulóver például csupán csak a 20. század második évtizedében kezdett divatba jönni. Az akkori filmipar, és filmvilág szereplői, nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egy egy ruhadarab elterjedjen, vagy igen nagy népszerűségnek örvendjen. Az egyik ilyen volt például Katherine Hepburn, aki a második világháború idején valamint azt követően, hozzájárult a pulóver és ezáltal részben a kardigán térhódításához, és népszerűsítéséhez. A kardigán azért is vált, illetve maradhatott mind a mai napig népszerű a nők körében, mert számos stílusban gyártják, nagyon jól lehet az öltözködésbe beilleszteni, és ezáltal jó stílusérzékkel, fantáziával rendelkező nők körében, nagyon kellemes kis ruhadarabbá lép elő, és ott a helye minden nő ruhatárában.

nagyméretű kardigánok

Női kardigánok fajtái

Kardigánok általános tisztítása

Ha kardigánunk vagy pulóverünk kényes darab, akkor amennyiben van rá módunk, próbáljuk meg kézzel mosni, vagy ha mosógéppel mossuk akkor maximum 40 C˚-os programot válasszunk, de a mosást követően, ne centrifugázzuk ki erősen, mindezek mellett, fektetve szárítsuk őket. Mosógépbe gyapjú, vagy kímélő programmal mossuk, és rendszeresen alkalmazzunk öblítő szert, vagy speciális kímélő öblítőszert, a göbösödés elkerüléséhez. Ha már göbös lett akkor, nem áll igazán szépen rajtunk kedvelt ruhadarabunk.

 

nagyméretű női kardigánok